Ovenschotel van zoete aardappel en linzen

De winter, de tijd voor een ovenschotel, niet? Er zijn er ook heerlijke zonder dieren. Deze ovenschotel van zoete aardappel en linzen is ook een haalbare kaart voor een beginner in de keuken. Laat het smaken.

Kooktijd: Middel
Moeilijkheidsgraad: Voor starters
Type: Hoofdgerecht
Allergie: Notenvrij en Suikervrij
Auteur: Marie Laforêt
Met dank aan Eva vzw

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 g gedroogde, groene linzen
  • 1,5 kg zoete aardappelen
  • 2 el olijfolie
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el bieslook fijngesneden
  • 2 el bladpeterselie fijngesneden
  • 100 ml sojaroom
  • 2 el gistvlokken die vind je in de biowinkel, je kunt het ook weglaten, maar het is leuk om in huis te hebben.
  • 2 el sojasaus
  • peper en zout

 

Kook de linzen in een pan met water gedurende 20 minuten.
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukjes. Kook ze gaar in een grote pot met water.
Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de sjalotten en de knoflook. Voeg de uitgelekte linzen, kruiden en sojasaus toe en laat 5 tot 10 minuutjes stoven. Giet in een ovenschaal.
Laat de zoete aardappelen uitlekken, pureer ze en kruid naar smaak met peper en zout. Verdeel de puree over de linzen en druk goed aan. Giet de room over de schotel en bestrooi eventueel met gistvlokken.
Bak 15 minuten in de oven op 180 °C. Zet nu een paar minuten onder de gril tot je een mooi korstje krijgt.