Kreeften, krabben en inktvissen zijn nu officieel dieren met gevoel

Het Verenigd Koninkrijk hervormt haar dierenwelzijnswetten naar aanleiding van een wetenschappelijk rapport waarin staat dat inktvissen, kreeftachtigen en andere koppotigen en tienpotige schaaldieren in staat zijn om gevoelens als pijn en angst te ervaren. De Britse regering erkent nu officieel het bewustzijn van deze dieren.

De experts van de Londen School of Economics die het rapport schreven concludeerden na een evaluatie van 300 wetenschappelijke studies dat koppotigen (zoals octopussen en inktvissen) en tienpotigen (zoals krabben, kreeften en rivierkreeften) moeten worden behandeld als voelende wezens. De dieren kunnen door een complex centraal zenuwstelsel bewust pijn en stress voelen, net als gewervelde dieren die volgens de Britse wet al onder bewuste wezens vallen.

Om het gevoel te meten werd er door de experts gekeken naar onder andere leervermogen, bezit van pijnreceptoren, verbindingen tussen pijnreceptoren en bepaalde hersengebieden, reactie op pijnstillers, en gedrag zoals het afwegen van bedreigingen.

Bij intreding van de nieuwe wetgeving, zal het voortaan illegaal zijn om dieren levend te koken. Ook de verkoop van levende kreeften en krabben en het uittrekken van poten, mag niet meer. Indien mogelijk, moet de voorkeur gaan naar een alternatieve slachtmethode, zoals het gebruik van de Crustastun, waarbij de dieren in een seconde volledig buiten bewustzijn zijn. De wetswijzigingen hebben nu nog geen directe gevolgen voor Britse restaurants of commerciële visserijbedrijven, maar hier moet wel voortaan rekening worden gehouden met het dierenwelzijnsbeleid. In Zwitserland is het sinds 2018 verboden om deze dieren levend te koken of levend doormidden te snijden. Wanneer volgen Nederland en België – tijd voor Europese wetgeving?

Nu het wetenschappelijk is bewezen dat deze zeedieren ernstig kunnen lijden, hoopt Sea First Foundation dat er met dit inzicht een einde kan worden gemaakt aan het dierenleed. Sea First roept daarom alle restaurants en supermarkten op om deze dieren niet meer te verkopen of in hun gerechten te verwerken.

Dit artikel is samengesteld door Silvia Roukens, vrijwilliger van Sea First, en als persbericht op 29/11/2021 verstuurd naar verschillende politici, supermarktketens en restaurants. 

Noot van de redactie: voor meer informatie zie
Animals Today, NBC Chicago, Gov.uk, CNN, Gaia.