Galapagoseilanden krijgen groter marien reservaat

Het zeereservaat rond de Galapagoseilanden, dat één van de grootste concentraties van mariene biodiversiteit ter wereld heeft, zal worden vergroot. Het beschermde gebied zal met ongeveer 60.000 vierkante kilometer worden uitgebreid naar 193.000 km2. Dat liet de Ecuadoraanse president Guillermo Lasso weten tijdens de afgelopen VN-klimaatconferentie in Glasgow.

Ecuador, Colombia, Costa Rica en Panama sloten een akkoord om het zeereservaat te vergroten door het te verbinden met het Colombiaanse eiland Malpelo en de Cocos- en Coiba-eilanden in Costa Ricaanse en Panamese wateren. Zo’n 95 procent van alle soorten in de Galapagoswateren is uniek in de wereld. Andere bedreigde soorten als hamerhaaien en zeeschildpadden vinden er dankzij de uitbreiding bescherming tegen overbevissing op hun migratieroute.

Met de visserijsector werd afgesproken dat er alleen in de helft van de uitbreiding gevist mag worden en dat langelijnvisserij verboden zal zijn.  De kleinschalige visvangst waar de lokale bevolking van leeft vormt geen probleem zolang het voor eigen gebruik blijft.

Volgens de Unesco gaat het hier om één van de meest kwetsbare gebieden voor de effecten van klimaatverandering. Door de bescherming in de Galapagoswateren te vergroten blijft de biodiversiteit er beter gebufferd en krijgen de ecosysteem beter de kans om zich te herstellen. Meerdere zeereservaten op de juiste plekken kunnen wereldwijd een enorme invloed hebben.

Bij de lokale investeringen kan Ecuador op internationale steun rekenen volgens het “schuld-voor-natuurruil”-principe. Daarbij krijgt het land staatsschuldverlichting in ruil voor milieubeschermingsmaatregelen. Verwacht wordt bovendien dat de aanwezigheid van een rijke aquatische biodiversiteit in het zeereservaat het toerisme op de Galapagoseilanden zal stimuleren.

galapagos023.jpg

Foto's: Dos Winkel

Teksten: Silvia Roukens, Sea First vrijwilliger, 3 december 2021

Bron: https://www.mo.be/nieuws/goed-nieuws-voor-de-galapagos