De laatste “Ocean literacy” lezing van Dos Winkel

Dos Winkel, founding father van de Sea First Foundation, om meerdere redenen internationaal bekend, gaat stoppen met het geven van lezingen.

Dos en Bertie Winkel zijn internationaal gerenommeerde fotografen en hebben vele verre reizen gemaakt. Hun eerste avontuurlijke reis was 53 jaar geleden naar de Dogon Vallei in Mali - Afrika. Dit was de start van vele reizen, expedities en fotoreportages van de indrukwekkende natuur en bijzondere inheemse volkeren in alle uithoeken van de wereld. Hun foto’s zijn wereldwijd tentoongesteld van Brazilië tot de VS en Europa en gepubliceerd in vele boeken.

Dos is o.a.*orthopedisch fysiotherapeut en internationaal docent orthopedische geneeskunde. Als professioneel natuurfotograaf met meer dan 4500 duiken zag hij niet alleen hoe prachtig de natuur was maar ook de verontrustende achteruitgang van – het leven in -de oceaan.

Ruim 5000 uur onder water deed hem de urgentie van de bescherming van de oceaan inzien. Als ervaren docent was het een logische keuze te kiezen voor educatie om zo bewustwording bij volwassenen en kinderen over de oceaan en onze (in)directe impact op, maar ook onze afhankelijkheid van de oceaan te creëren.  In 2005 stopte hij met zijn werkzaamheden als fysiotherapeut en richtte hij met twee enthousiaste volgers de Sea First Foundation op met als doel Ocean literacy (oceaangeletterdheid), met als motto Educate to protect.

De leeftijd van 76 en zijn gezondheidsproblemen, als ook de toenemende zorg voor Bertie, dwingen hem helaas een punt te zetten achter het geven van zijn lessen en lezingen.

Om nog één keer een lezing van Dos te mogen bijwonen, wordt het Belgische en Nederlandse publiek uitgenodigd op zondag 29 oktober in Brugge op het vegan festival VEGAN A'FAIRS. Op het festival zal Dos Winkel om 14.00 helaas toch echt zijn allerlaatste lezing geven. Zie ook https://veganafairs.be/.

Oproep aan het publiek is: Wees erbij en grijp de kans om deelgenoot te zijn van de toewijding en liefde die Dos voelt voor de oceaan. Want ‘lezing’ is eigenlijk een understatement. Het is een ervaring die werkt als eye-opener en aansporing om oceaanbewuster te gaan leven. Dit houdt ook in klimaatbewuster!

Dos heeft een stevige basis neergezet voor de Sea First Foundation. De stichting beschikt over diverse lespakketten over de zee en kan gevraagd worden om lessen en lezingen over de oceaan te komen geven. Dos zal deze niet meer geven, maar wel achter de schermen werkzaam blijven voor Sea First.

Sea First Foundation heeft een nog altijd groeiende achterban van enthousiaste medewerkers/lesgevers en vrijwilligers.

*Dos Winkel is auteur van onder meer De Huilende Zee, Het ALFABET van de ZEE, fotograaf voor het WNF-boek de Koraaldriehoek, mede producer van de documentaire Sea the Truth en de documentaireserie Eye On en boeiend spreker voor een grote diversiteit aan internationaal publiek: basis- en middelbare scholen, congressen, beurzen, universiteiten, Europese instanties, ted talks en podcasts.

 

Geschreven door Anja Dijkstra, Sea First vrijwilliger