Les met film + bespreking

Sea the Truth

Over deze foto

Aankomst van Dos Winkel in een 'haaienfiets' bij de bioscoop Pathé Tuschinski in Amsterdam voor de première van Sea the Truth.

Fabel 1

De visvoorraden zijn onuitputtelijk

Wetenschappers verkondigen het tegendeel al jaren maar maatregelen om het tij te keren zijn er nog niet. Visserijtechnieken zijn veel te vernietigend, onder andere voor het bodemleven en de massale bijvangst gaat verminkt of dood terug de zee in. De overheid zoekt de oplossing in duurzame visserijprojecten, zeereservaten (beschermd gebied, visserij niet toegelaten) en visquota. De quota staan te hoog, het percentage beschermd gebied te laag. Er is meer nodig…

Fabel 2

Vis is gezond

Ooit was dit zo. Dit wordt in deze film ontkracht. Voedingsdeskundigen blijven propageren om twee keer in de week vis te eten, maar vergeten te vertellen dat vooral in vette vis ontoelaatbare hoeveelheden giftige stoffen zitten. Het is niet gezond meer en plus het feit dat wanneer iedereen (7,8 miljard planeetbewoners) twee keer in de week vis zou eten, de oceaan nog sneller leeg zou raken dan nu al het geval is.

Fabel 3

Gezonde visolie dankzij omega-3 vetzuren

Als je de beweringen over visolie even onder de loep van de wetenschap legt, tja dan kan je de meeste wel schrappen want ze zijn niet bewezen. Bovendien richten we ons niet op de juiste bron. Vissen maken die omega-3 vetzuren niet zelf, ze krijgen ze binnen doordat ze algen eten. Dus ja we zouden echt wel beter algen eten of algenolie maken in plaats van zoveel vissen te doden voor een lepeltje visolie.

Deze documentaire bevestigt wat vooraanstaande wetenschappers zeggen: helaas, driewerf helaas, er bestaat geen ‘verantwoorde’ vis meer.  Vraag deze film aan, leer bij en draag je steentje bij.

Bron: www.testa-omega3.com