Lespakket

Plastic Soep

In deze interactieve les kom je te weten welke soorten plastic bestaan, hoe het wordt gemaakt en hoe je sommige soorten heel gemakkelijk kunt vermijden, hergebruiken of recycleren. Dat is zeer belangrijk, want in zee komen zones voor met een enorme oppervlakte aan plastic (de zogenaamde ‘plastic soepen’) en die zijn niet alleen een bedreiging voor het zeeleven maar ook voor onszelf.

  • Lesduur: 2 x 50 minuten
  • Vakken: in principe is deze les niet aan een bepaald vak gebonden. Het is belangrijke informatie voor iedereen.
  • Doelgroep: basisschool groep 7 en 8 en middelbaar onderwijs
  • Wij bieden deze les als lespakket aan. Dit is verkrijgbaar per school voor €225,-. Je kunt het lespakket bestellen via onze webshop!
Over deze foto

Er zijn talloze manieren om van plastic zwerfafval af te komen, maar projecten met scholen hebben vaak veel effect. Zo organiseert Sea First onder andere opruimacties met scholen en koppelt deze aan een kunstproject. Met deze school organiseerden we ook een fotografieproject onder leiding van Dos Winkel. De foto hieronder is hiervan een van de resultaten.

Plastic is dodelijk voor het zeeleven

De oceaan beslaat ruim 70% van ons aardoppervlak. Meer dan 1 miljard mensen is voor hun voeding afhankelijk van wat de zee hen te bieden heeft. De oceanen produceren tussen de 50% en 70% van onze zuurstof en nemen ongeveer 50% van de wereldwijd geproduceerde CO2 op. De oceaan is onze blauwe long! Maar, onze consumptiemaatschappij en voorliefde voor plastic heeft als gevolg dat onze blauwe wereld maar liefst vijf “plastic soepen” kent, waaronder het plastic “eiland” in de Stille Oceaan dat minstens zo groot is als West-Europa. Plastic in water is voor veel zeebewoners dodelijk. Veel vogels, schildpadden, kreeftachtigen en zeehonden raken verstrikt in de plastic ring van een sixpack, een plastic zak, een nylon koord of een verloren visnet. Ook stormvogels in onze Noordzee sterven doordat een groot object als een plastic zak de keel en het maagdarmstelsel afsluit, maar veel dieren verzwakken doordat kleinere stukjes plastic afval in de maag het hongergevoel van de vogel wegneemt. Van de aangespoelde zeevogels heeft 98% plastic in de maag.

Plastic op mijn bord, nee dank je

Plastic vergaat niet, maar valt door verwering door zonlicht en golfslag uiteen in minuscule deeltjes, die gifstoffen aan zich binden. Zo lijkt het op plankton en wordt het gegeten door vissen, schaal-en schelpdieren en andere zeedieren en… kan het uiteindelijk op ons bord terecht komen. Per jaar komt naar schatting 8 miljoen ton plastic in onze oceanen terecht, waarvan 20.000 ton in de Noordzee. Het overgrote deel van deze verontreiniging is zwerfvuil afkomstig van het land en het strand. We kunnen deze plastic soep niet op één dag opruimen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat er geen zwerfvuil meer in zee bij komt.