Vispannetje
Kooktijd: Middel
Moeilijkheidsgraad: Voor enthousiasten
Type: Hoofdgerecht
Allergie: Glutenvrij, Notenvrij en Suikervrij
Met dank aan Eva vzw
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de puree:
- 750 g bloemige aardappels
- 1 tl nootmuskaat
- 1,5 tl zwarte peper
- 1,5 tl zout
- 4 el water of ongezoete plantaardige melk
- 1 el plantaardige boter
Voor het vispannetje:
- 1/2 el plantaardige boter
- 1 ui
- 2 wortels
- 1 grote prei
- 1 vel kombu (gedroogd zeewier) (+/-7 g)
- 1/2 tl viskruiden
- 150 ml (droge) witte wijn
- 300 ml sojaroom
- 150 ml water
- 1,5 groentebouillonblokje
- 1 vel nori (sushizeewier)
- 1 el gedroogde wakame (zeewier)
- 150 g stevige tofu ,in blokjes (eventueel tofu puffs: gefrituurde tofu uit de Aziatische winkel)
- verse peterselie , fijngehakt
- vers citroensap
Voor de coquilles:
- 1 el neutrale olie
- 2 king oyster mushrooms (koningoesterzwammen) (vervang door andere paddenstoelen als je die niet vindt)
- 1 el witte misopasta
Voor de zalm (optioneel):
- 2 dikke wortels
- 3 el extra vierge olijfolie
- 1 el liquid smoke (te vinden online of op vegan beurzen, eventueel te vervangen door gerookt paprikapoeder)
- 1/2 blad nori (sushizeewier), in grote stukken
- 1 tl zout
Bereiding
Maak eerst de vegan zalm. Schil de wortels en schaaf ze in dunne plakjes. Stoom ze kort gaar in een pan met een bodempje kokend water (ongeveer 5 minuten). Haal ze voorzichtig uit de pan zodat ze niet breken. Maak de marinade door de overige ingrediënten te mengen en meng er dan voorzichtig de wortelplakjes door. Laat enkele uren en bij voorkeur een hele nacht marineren in een afgesloten potje in de koelkast. De zalm is niet noodzakelijk voor het recept, dus sla deze stap eventueel over.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukjes. Kook ze beetgaar en maak de puree door de aardappels te pureren en alle kruiden, het water/de melk en de boter toe te voegen.
Smelt ½ el plantaardige boter in een grote koekenpan of wokpan. Snijd de ui en wortel in kubusjes en de prei in halve ringen en voeg toe aan de pan. Stoof de groenten samen met de kombu en viskruiden ongeveer 7 minuten aan op een matig vuur. Blus met de witte wijn en laat de alcohol uitkoken in een tiental minuten.
Voeg de sojaroom, het water, de bouillonblokjes, de nori, de wakame en de tofublokjes toe aan de pan en roer goed door elkaar. Laat een tiental minuten inkoken op een matig vuur zonder deksel op de pan.
Maak intussen de vegan coquilles. Verhit de olie in een koekenpan op matig vuur. Snijd de koningsoesterzwammen in rondjes van 1,5 à 2 cm dik. Verdeel de misopasta over de boven- en onderkant van alle coquilles en bak ze ongeveer 5 minuten aan beide kanten tot ze mooi lichtbruin en mals zijn. Zet opzij.
Verdeel het vispannetje in een kleine ovenschotel. Doe de puree in een spuitzak (of diepvrieszakje waarvan je de punt afknipt) en spuit torentjes op het vispannetje. Zet 10 minuten in de oven onder de grill.
Werk het vispannetje af met de coquilles, zalm, peterselie en eventueel enkele druppels vers citroensap.
"Weinig tijd? Laat de zalm en/of coquilles achterwege. Het gerecht is ook erg lekker zonder die toevoeging, al zorgt het wel voor de kers op de taart. Je kan ook stap 7 overslaan en het vispannetje rechtstreeks uit de pan serveren met de puree als bijgerecht."
Bron: Vegan Klassiekers. Grootmoeders nostalgische keuken the vegan way Auteurs: Lisa Wuyts en Eva Wuyts