Via het afvoerputje naar de zeebodem of een lift naar de andere kant van de oceaan

Toen Japan in 2011 werd getroffen door een tsunami, zorgde dat voor zoveel schade dat er een enorme hoeveelheid schroot in de Stille Oceaan spoelde. Jaren later is dat afval teruggevonden aan de Amerikaanse westkust, waarbij zo’n 289 soorten zeedieren zijn meegelift naar de andere kant van de oceaan. Kunststoffen breken nauwelijks af in zee waardoor de schelpdieren, wormen, schaaldieren en slakken het drijvend afval als een soort vlot konden gebruiken.  

Koraalduivel

Nu de zee steeds meer vervuild raakt door plastics komen dit soort migraties steeds vaker voor. De “invasieve soorten” die niet van nature elders voorkomen kunnen in het nieuwe ecosysteem grote gevolgen hebben. Als nieuwe soort worden ze niet snel herkend door roofdieren en prooidieren, waardoor ze zich soms té goed kunnen vermeerderen.

Zo kon de koraalduivel, afkomstig uit de Stille en Indische Oceaan, zich mogelijk door een orkaan over de volledige Caraïben verspreiden. Daar zwemmen ze in grote groepen rond zonder natuurlijke vijanden en brengen schade toe aan andere vispopulaties.

Niet alleen vissen, maar ook planten kunnen elkaar gaan verdrukken. Sinds verschillende soorten Caulerpa-algen geïntroduceerd werden in de Middellandse Zee overgroeien ze de oorspronkelijke soorten. Het gerucht gaat hierbij dat in het Oceanografisch Museum in Monaco een algensoort door een putje is gespoeld, hoewel het museum dit zelf blijft ontkennen.

Gooi dus niet zomaar je aquariumvis in zee als je ze zat bent, dat kan grote gevolgen hebben, evenals plastic troep. Maar ook de wereldwijde scheepvaart zal moeten oppassen dat ze geen potentieel schadelijke soorten laten verhuizen.

 

Bron:
www.marienebiologie.org/invasieve-soorten-wanneer-zeeleven-meelift-naar-nieuwe-gebieden