Overbeviste geelvintonijn niet meer verkocht in Britse supermarkt

Tonijn staat bekend als bedreigde vis, al weet niet iedereen dat dit verschilt per soort. Met de blauwvintonijn, de grootste soort, gaat het erg slecht. De visserij stapt daarom over naar minder bedreigde tonijnsoorten, zoals de geelvintonijn die goed is voor een kwart van de mondiale vangst. Zolang de consumptie niet afneemt is dit slecht nieuws voor deze soort. Andere gegeten tonijnsoorten, zoals witte tonijn of skipjack, zijn nu minder bedreigd maar kleiner van omvang.

 

 

Geelvintonijn is relatief groot qua omvang. Grotere soorten worden in de natuur vaak ouder en planten zich later voort. Bij overbevissing lopen ze dan het risico te worden gevangen voordat ze zich hebben kunnen voortplanten,  waardoor ze zich hierna minder goed herstellen. De blauwvintijn kan zelfs vijftig jaar oud worden, maar door de overbevissing zijn er nog nauwelijks die deze leeftijd halen.

Britse supermarktketens als Tesco en Co-op en vismerk Princes besloten daarom om minder geelvintonijn te verkopen. Ze roepen op tot internationale samenwerking en een vangstquotum. Dit is een goede stap, maar nog beter zou het zijn als de vraag naar tonijn in het geheel zou afnemen.

Sea First roept op tot het eten van minder tonijn, en over het algemeen minder of geen vis, zodat geen enkele soort onder druk komt te staan.

Samenvatting Silvia Roukens
SeaFirst Vrijwilliger

 

Bron: https://www.nu.nl/klimaat/6084912/ook-geelvintonijn-raakt-overbevist-en-verdwijnt-uit-britse-schappen.html