Van Holoceen naar Plastoceen

Sinds de jaren ‘50 gebruiken we plastic en hebben we in totaal al zo’n 8300 miljoen ton plastics geproduceerd. Het is haast niet meer weg te denken, kijk maar naar de pen die op je bureau ligt of naar het toetsenbord van je computer.

Ongeveer 30% van deze onvoorstelbare massa plastic wordt nog ergens in gebruikt, de overige 6300 miljoen ton is al allemaal weggegooid. Van deze afvalberg is 12% verbrand en 9% gerecycled. De overige 4900 miljoen ton ligt nog op vuilnisbelten, aan het strand of elders in de oceaan of de natuur op het land.

 

Veel verloren visnetten betekenen jaarlijks de dood van miljoenen dieren.

Daarnaast maken we steeds meer plastic: in de laatste 15 jaar hebben we ongeveer de helft van al het ooit geproduceerde plastic geproduceerd. Geschat wordt dat er nu jaarlijks 4 tot 12 miljoen ton plastics in de oceaan terecht komt, bijna 3000 vuilniswagens per dag. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden als we er niets aan doen.

Plastic in zee verstrikt dieren en valt uit elkaar in steeds kleinere deeltjes, waardoor het niet alleen lastig is op te ruimen, maar extra schadelijk wordt. Zeedieren zien de deeltjes voor voedsel aan en vullen er de magen van hun jongen mee, waardoor die verhongeren.

Het tijdperk waarin we nu leven, het Holoceen, lijkt snel te veranderen in iets wat we het “Plastoceen” kunnen noemen. Als toekomstige fossielen zullen we een dikke laag plastics achterlaten, verspreid over de hele aarde. Om dit te voorkomen moeten we veel efficiënter recyclen en veel minder plastics gebruiken. Op dit moment is de prijs van aardolie zo laag dat een deel van het gerecyclede plastic niet eens wordt gebruikt.

Het gebruiken van alternatieven als bio-plastics, gemaakt van plantaardige grondstoffen kan een oplossing zijn, maar dan moeten deze wel netjes bij het GFT-afval worden weggegooid en in een compostfabriek belanden. Beter is het om te zorgen dat we minder plastic verspillen en het niet in de natuur terecht komt. Neem je al eigen tasjes en zakjes mee naar de supermarkt? Vermijd je al wegwerpflesjes en gooi je geen afval op straat? Of heb jij nog een betere tip? Deel het met ons!

 

Bronnen:
https://www.marienebiologie.org/plastic-schokkende-stand-zaken  

– Production, use, and fate of all plastics ever made https://advances.sciencemag.org/content/3/7/e1700782.full