Meer nesten van bedreigde zeeschildpadden gevonden

Het was een goed broedseizoen dit jaar voor drie soorten bedreigde zeeschildpadden op Bonaire. Op de eilanden werden in totaal 115 nesten gevonden, waarvan 52 op Bonaire en 63 op Klein Bonaire. Volgens het WNF is dat 27 procent meer dan het jaar ervoor. Op de stranden van Bonaire zijn jaarlijks gemiddeld 75 nesten te vinden.

De eieren werden gelegd door een verzameling van zo’n 28 dikkopschildpadden, karetschildpadden en groene zeeschildpadden. Deze soorten hebben gemiddeld 4 nesten per jaar. Het broeden begon dit jaar op 1 mei en het laatste nest werd op 13 november gevonden. Veel eieren zijn al uitgekomen.

"Het uitkomstsucces ligt waarschijnlijk iets hoger dan vorig jaar", zegt Kaj Schut van de organisatie Sea Turtle Conservation Bonaire (SCTB). "Minder nesten vertonen tekenen van bacteriën en schimmels.” Helaas zijn er drie nesten verloren gegaan door regen en hogen golven.

Tijdens het broedseizoen (normaal van april tot januari) patrouilleert de SCTB op de stranden die het meest worden gebruikt door schildpadden. Personeel en vrijwilligers registreren en bewaken de nesten. 

SCTB verklaart dat de bescherming van de vele kleine broedkolonies van cruciaal belang is voor de overleving van de zeeschildpadden.

Omdat jaarlijkse variatie in nestactiviteit normaal is bij zeeschildpadden, zullen alleen gegevens die op lange termijn (meer dan 10 jaar) echt een indicatie zijn van hoe gezond deze populaties van broedende schildpadden zijn.Bronnen:

www.nu.nl/dieren/6094385/113-nesten-van-bedreigde-zeeschildpaddensoorten-aangetroffen-op-bonaire.html

www.bonaireturtles.org/wp/what-we-do/nest-monitoring/