Indisch linzenstoofpotje met zelfgemaakte raïta en naanbrood
Kooktijd: Middel
Moeilijkheidsgraad: Voor starters
Type: Hoofdgerecht
Met dank aan Eva vzw
Ingrediënten voor 4 personen
Voor het linzenstoofpotje:
- 200 g afgespoelde zwarte linzen (belugalinzen, als je die niet kan vinden, dan voldoen de grijsgroene Du Puy linzen ook)
- 1 ui
- 3 wortelen
- 1 tl tijm
- 1 laurierblad
- 2 el balsamico
- 2 el olijfolie
- 2 el dadelstroop (of 1 el bruine suiker)
- 1 el verse koriander
- 1 el verse peterselie
- zout
- Optioneel: 1 rode paprika, kleine courgette, chilipeper
Voor de raïta:
- 200 g plantaardig alternatief voor kwark (bvb. Provamel of Alpro Go On)
- 1/2 komkommers
- 2 el verse koriander
- 2 el verse munt
- 1 limoen (paar druppels vers limoensap)
- peper en zout
Optioneel:
- 1/4 tl komijn
- naan (om te serveren)
Bereiding
Het stoofpotje:
Halveer de wortels in de lengte (of in kwarten, afhankelijk van de dikte) en snijd ze in grove stukken.
Pel de ui en knoflook en snijd grof. Bak de ui en knoflook even aan in een kookpan met wat olijfolie.
Giet de linzen, wortels, (paprika) laurier en tijm erbij en zet onder water (tot ongeveer 2 cm boven de linzen). Breng aan de kook met het deksel op de pan. Kook ze 25 à 30 min, tot alles gaar is. Voeg indien nodig extra water toe. (Als je courgette wilt gebruiken, kun je het die het beste in de laatste vijf minuten toevoegen. Laat de linzen een beetje uitdampen, meng er de verse koriander en peterselie onder en overgiet met de dressing: een mengsel van de olijfolie, balsamico, dadelsiroop en het zout. Serveer warm met extra verse koriander, naanbrood, avocado en raïta.
Voor de raïta:
Snijd de kruiden fijn, snijd de komkommer in de lengte door en schraap met een eetlepel de zaadlijsten eruit en snijd de komkommer daarna in kleine stukjes. Meng met de overige ingrediënten en laat minstens een half uurtje rusten in de koelkast.
Tip! Gooi de komkommerlijsten niet weg, maar voeg ze samen met een schijfje citroen aan je water toe om er een fris smaakje aan te geven.