Goed nieuws voor haaien, de oceaan en mensen

Inleiding

We volgen natuurlijk al lang de ontwikkelingen van het door de farmaceutische industrie gebruikte squaleen uit haaienlevers voor het gebruik in vaccins tegen Covid-19. Via de Partij voor de Dieren hebben we in Nederland Kamervragen laten stellen en de antwoorden daarop van de minister kon je op 14 februari j.l. in onze nieuwsberichten lezen. Nu is er een goede ontwikkeling die veel haaienlevens gaat sparen.

Hieronder een update van de organisatie Shark Allies rond de petitie tegen het gebruik van haaien in COVID-19 vaccins en hun pleidooi voor duurzame oplossingen.

Foto Dos Winkel

Johnson&Johnson

Naast het goede nieuws dat de organisatie Shark Allies bijna 130.000 handtekeningen heeft verzameld voor een haaienvrij COVID-19 vaccin, is er nog meer positief nieuws. Begin deze week, keurde de Amerikaanse FDA het Johnson&Johnson’s kandidaat-vaccin goed voor gebruik. Dit vaccin gebruikt geen uit haaien verkregen squaleen, het gebruikt zelfs helemaal geen squaleen, dus ook niet uit planten. Het vaccin is ontwikkeld dankzij decennia van onderzoek naar vaccins tegen het adenovirus. Het betreft dezelfde technologie die is gebruikt voor de bestrijding van Ebola. Voor meer informatie over de ingrediënten van dit vaccin en hoe het werkt, klik hier voor het artikel in de New York Times.

Amyris

Daarnaast kondigde het bedrijf Amyris Inc. vorige week de eerste veelbelovende resultaten aan van een pre-klinisch onderzoek naar hun RNA COVID-19 vaccin. Waarom is dit goed nieuws? Omdat Amyris suikerriet gebruikt voor de productie van squaleen. Dit kan het uit haaien verkregen squaleen vervangen. Een prachtig voorbeeld van wetenschappelijk onderbouwde technologie die duurzame producten maakt voor een gezondere planeet.  Het brengt alternatieve producten waarnaar de farmaceutische industrie - die momenteel wel gebruik maakt van squaleen uit haaien - kan overstappen.

Amyris heeft dit vaccin ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse Instituut voor Onderzoek naar Infectieziekten. Voorlopige resultaten van een preklinisch onderzoek lieten een significant  productieniveau van antilichamen zien tegen het COVID-19 eiwit. De resultaten kwamen overeen met de resultaten die Moderna en Pfizer/BioNTech over hun messenger RNA technologieën publiceerden.
Een significant voordeel van het Amyris vaccin is de langdurige houdbaarheid bij koelkast temperaturen en voor enkele maanden op kamertemperatuur. Hierdoor is het mogelijk om het vaccin ook te gebruiken in de armere delen van de wereld en door verbetering van productie, opslag en distributie kunnen mensen sneller gevaccineerd worden.

Dit kan het hele verhaal veranderen van de voortdurende strijd tegen nieuwe varianten van het COVID-19 virus en de tijd die nodig is om op andere potentiële pandemieën te reageren en van de ontwikkeling van toekomstige vaccins. Voor meer informatie, bezoek Amyris hier

Hoewel we heel blij zijn met deze nieuwe vaccins die geen haaien-squaleen gebruiken, moeten we beseffen dat dit nog maar het prille begin is van deze ontwikkeling.

Het Sanofi/GSK vaccin bijvoorbeeld, dat wel haaien-squaleen gebruikt, wordt verder ontwikkeld en klinisch getest. En dat is niet het enige vaccin. Vaccins tegen pandemieën zijn een blijvertje geworden en meer en meer bedrijven sluiten zich aan bij de ontwikkeling van vaccins. Dat maakt het des te belangrijker om haaieningrediënten uit farmaceutische producten weg te krijgen en te houden.

Samenvatting door Anja Dijkstra, Sea First vrijwilliger