Zonlicht kan plastic in zee afbreken

Een lichtpuntje in de zee van verontrustende berichten over de oceaan: zonlicht is in staat om plastic dat in de oceanen drijft langzaam af te breken.

Nederlandse onderzoekers van het NIOZ hebben ontdekt hoe dit precies werkt.

Het uv-licht van de zon doet het plastic voor een deel uiteenvallen in minuscule deeltjes die vervuilend blijven. Maar een ander deel vergaat tot stoffen die door bacteriën verder kunnen worden afgebroken.

Zo kan er jaarlijks 1,7 procent van al het drijvende plastic door zonlicht verdwijnen. Een deel van het plastic dat de oceaan instroomt wordt nooit teruggevonden. De afbraak door zonlicht kan deze « verdwenenplasticparadox » voor ongeveer een vijfde verklaren.

Om het plasticprobleem echt op te lossen blijft het nodig om de aanvoer van plastic te voorkomen. Jaarlijks stromen er miljoenen tonnen afval via rivieren de oceaan in, uit zowel rijke als arme werelddelen. Zeker vijf grote vuilnisbelten drijven er nu rond. De 'Great Pacific Garbage Patch' is ongeveer drie keer zo groot als Frankrijk en bestaat uit naar schatting 80 miljoen kilo plastic en ander afval. De vier andere afval eilanden bevatten bij elkaar net zo veel.

Het onderzoek is gepubliceerd in Marine Pollution Bulletin.

Samenvatting door Sea First-vrijwilliger Silvia Roukens

Bron: Nu.nl, 11 jan 2023. https://www.nu.nl/wetenschap/6246562/nederlandse-onderzoekers-ontdekken-dat-zonlicht-plastic-in-oceanen-kan-afbreken.html