Mexicaanse burger

Kooktijd: Middel
Moeilijkheidsgraad: Voor starters
Type: Hoofdgerecht
Allergie: Glutenvrij en Suikervrij

Met dank aan Eva vzw 

Ingrediënten voor 6 personen

  • 100 g uien, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 chilipeper zonder zaadjes en gehakt
  • 1/2 rode paprika's in kleine stukken
  • 4 dl tomaten uit blik of pak
  • 1 tl komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 1 tl ongezoet cacaopoeder
  • 100 g sojabrokken
  • 230 g gare bruine bonen. Indien uit blik, uitgelekt gewicht (bijvoorbeeld adukibonen of kidneybonen)
  • 80 g bloem of glutenvrij: boekweitmeel
  • 2 el gehakte peterselie
  • olijfolie
  • zout

Bereiding

Verwarm een scheutje olie en stoof de ui gedurende vijf minuten. Voeg de knoflook, het chilipepepertje en de paprikastukjes toe en stoof ze vijf minuten mee. Voeg de tomaten toe en kruid met het komijnzaad, het paprikapoeder, de oregano, de cacao en het zout. Roer de sojabrokken door de tomatensaus en laat ze tien minuutjes zacht stoven met het deksel op de pan, zodat ze vocht kunnen absorberen. Prak de bonen met een vork. Vermeng ze met de gare sojabrokken, de bloem (of het boekweitmeel) en de peterselie.

Verdeel het mengsel in zes porties en maak er platte burgers van. Je kunt de burgers een perfecte vorm geven door telkens een metalen ring te vullen met een deel van het mengsel, en het mengsel aan te stampen, bijvoorbeeld met de onderkant van een glas. Maar je kunt ze ook met de hand vormgeven. Bak de burgers in wat olijfolie op een zacht vuurtje goudbruin, twee minuutjes aan elke kant.

 

Bron: dit is een recept van de Vegetarische Kookstudio