Gigantische tsunami als gevolg van de impact van de dino-dodende asteroïde onthuld door de gefossiliseerde ‘megaripples’

66 miljoen jaar geleden sloeg een gigantische ruimtesteen neer in Chicxulub (Mexico) waardoor er een grote stofwolk ontstond die de zon jarenlang heeft verduisterd. Dit deed de temperatuur dalen en beëindigde het tijdperk van de dinosaurussen. Ook heeft dit een tsunami doen ontstaan in de golf van Mexico die een hoogte van 1500 meter heeft bereikt. Deze zou geraakt zijn tot in Noord-Amerika.
Onderzoekers hebben nu gefossiliseerde groeven oftewel ‘megaripples’ ontdekt van deze tsunami in het centrale deel van Louisiana en de hypothese over de impact van Chicxulub van 1980 bevestigd
(Raghavan, 2021).

 

Gary Kinsland, een geofysicus aan de universiteit van Louisiana, en zijn collega’s analyseerde een laag die afkomstig is uit de periode van de impact en de ‘megaripples’ werden toen waargenomen. Dit werd gerealiseerd door gebruik te maken van een industriële hamer waarbij seismische golven worden uitgezonden in de aarde waarna de reflecties van de sedimentlagen en gesteente eronder worden gedetecteerd. Deze groeven lagen tot 1 kilometer van elkaar verwijderd en waren gemiddeld 16 meter lang (Raghavan, 2021).

Volgens Kinsland zijn de groeven de afdruk van de tsunami toen het kustwater op ongeveer 60 meter diepte werd benaderd waarbij de zeebodemsediment werd verstoord. Een lijn werd loodrecht op de toppen getekend en dit wees in de richting naar Chicxulub. Deze locatie zou perfect zijn om de groeven te behouden om uiteindelijk in sediment te worden begraven (Raghavan, 2021).

 

Artikel van Naomi Geraerts , vrijwilliger van Sea First

Bron

Raghavan, A. (2021). Opgehaald van ScienceMag.org:

https://www.sciencemag.org/news/2021/07/giant-tsunami-dino-killing-asteroid-impact-revealed-

fossilized-megaripples?utm_campaign=news_daily_2021-07-12&et_rid=682654371&et_cid=3845711