Gerechtigheid voor Nigerianen in Oruma en Goi

Het was een lange strijd maar gerechtigheid is geschied. Milieudefensie en vier Nigerianen moesten er veel te lang op wachten maar uiteindelijk trokken ze aan het langste eind. Zij wonnen hun gerechtelijke procedure tegen Shell. Waarover ging het en waarom is deze overwinning zo belangrijk?

Laat je niet verleiden door een mooi plaatje op de voorgrond, in veel gevallen schuilt er een donkere kant op de achtergrond.
 

Het gevecht van Milieudefensie en vier Nigerianen tegen de olielekkages die zijn veroorzaakt door Shell, is na 13 jaar ten einde. Meer dan 15 jaar geleden liepen de akkers en visvijvers van Chief Dooh, Alali Efanga, Elder Friday en Chief Fidelis Oguru vol met olie van Shell. Vissen stierven en landbouwgrond werd onbruikbaar. Dorpsbewoners die rond moeten komen van de opbrengst van hun land en visserij hadden plotseling geen inkomsten meer. De komst van oliemaatschappijen waaronder in dit geval Shell heeft enorme schade aangericht voor de lokale bevolking. Denk aan vervuiling door kapotte pijpleidingen, ondermijning van rechten op voedsel, huisvesting, werk, schoon drinkwater en gezondheidszorg.

Samen met Milieudefensie stapten de vier boeren Chief Dooh, Alali Efanga, Elder Friday en Chief Fidelis Oguru in 2008 naar de rechter. 13 jaar later zijn de rivieren nog steeds vervuild met olie, en als dat niet al enorm veel ellende heeft meegebracht, hebben twee van de boeren die vochten voor gerechtigheid het ook nog eens niet overleefd. 

Het is maar een begin, maar het gaat om de kleine stappen in de goede richting. De rechter heeft dan ook eindelijk na 13 jaar uitgesproken dat Shell Nigeria aansprakelijk is voor de lekkages in Oruma en Goi. Shell Nigeria moet ook de boeren compenseren voor de schade. Shell zal ook opgeroepen worden om een lekdetectiesysteem te implementeren om lekkages te voorkomen. De rechter zal nog een uitspraak doen betreft Ikot Ada Udo en van Elder Friday. Overigens, zal er ook nog verder worden gekeken naar de schoonmaak in Oruma en Goi.

Shell is niet de enige oliemaatschappij die bijzonder schadelijke resten achterlaat. Milieudefensie zal doorgaan met de strijd tegen multinationals die vervuiling veroorzaken. Deze overwinning is zeer belangrijk, gezien dit de eerste keer in de geschiedenis is dat een rechter oordeelt dat een Nederlandse multinational verantwoordelijk is voor schade in het buitenland.

Samenvatting door Lotte Dirksen, Sea First vrijwilliger

Bronnen: 

 

Van de redactie:

De rivieren in het aangedane gebied zijn nog altijd vervuild en dat heeft ook grote gevolgen voor de visstand in zee. Daar waar de rivieren in zee uitmonden is immers een groot deel van het zeeleven verdwenen. Na het schoonmaken van het vervuilde land en de visvijvers zal het nog jaren duren voordat het lokale mariene ecosysteem zich heeft hersteld.