Enorme broedplaats van ijsvissen gevonden onder Zuidpoolijs

We weten nog lang niet alles over het leven in de oceaan, en af en toe blijkt dat weer eens. Toen Duitse wetenschappers onlangs met een camera onder de grote ijsplaat bij de Zuidpool keken, zagen ze iets heel bijzonders: ongeveer 60 miljoen nesten van ijsvissen die bij elkaar zo’n 100 miljard eitjes aan het uitbroeden waren, verspreid over 240 vierkante kilometer ten oosten van het Antarctisch Schiereiland.  Dit was de meest uitgebreide en dichtbevolkte broedkolonie van vissen ooit gevonden. Mariene ecologen staan versteld van de schaal.

Bijna een jaar geleden dook een groot Duits onderzoeksschip onder het zee-ijs in de Weddellzee en stuitte tijdens de reis op duizenden nesten van 75 centimeter breed die zich over honderden meters uitstrekten. De bodem leek wel bezaaid met miniatuurkraters. Meer dan 12.000 volwassen ijsvissen (Neopagetopsis ionah) werden gefilmd. De 60 centimeter lange vissen overleven de extreme kou door antivriesachtige verbindingen in hun lichaam. Ze bouwen nesten door met hun buikvinnen over de zandbodem te schrapen.

Het aantal vissen en hun eieren is zo groot dat ze waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in het lokale ecosysteem. Hun nakomelingen eten zoöplankton en de vissen zelf zijn een populaire snack voor zeehonden. Volgens de wetenschappers geeft de vondst van deze enorme kolonie een nieuwe reden om van (een deel van) de Weddellzee een beschermd marien gebied te maken.

De onderzoekers hebben boven een deel van de kolonie camera's achtergelaten om meer te leren over broed- en nestgedrag. Ze hopen in de komende jaren nog meer bijzondere dingen binnen en buiten Antarctica te vinden. Nu is de diepzee nog een grotendeels onontdekt gebied.

 

Vertaling en samenvatting Silvia Roukens, Sea First vrijwilliger, 17 jan. 2022

 

Voor meer informatie, zie ook:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/01/14/gigantisch-aantal-nesten-van-broedende-ijsvissen-ontdekt-bij-ant/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220114_92681788

https://duikeninbeeld.tv/miljoenen-broedende-ijsvissen-ontdekt/

Bron:
www.science.org/content/article/world-s-largest-fish-breeding-grounds-found-under-antarctic-ice