Lekkende olietanker veroorzaakt mogelijk ecologische ramp in Mauritius

Op 9 augustus heeft minister-president Pravind Jugnauth van het eiland Mauritius, de noodtoestand uitgeroepen omdat er een ecologische ramp dreigt die veroorzaakt wordt door een bijna 300 meter lange tanker die tonnen olie lekt.

Een doormidden gebroken olietanker dreigt een ecologische catastrofe te veroorzaken op het eiland Mauritius. De tanker, die onderweg was van China naar Brazilië, liep op 25 juli vast op het koraalrif voor de kust van Mauritius en lekt sindsdien diesel. Greenpeace spreekt inmiddels van een ramp. “Duizenden vissoorten en schildpadden lopen het risico te verdrinken in de vervuilde zee, met alle gevolgen van dien voor de economie, de voedselveiligheid en de gezondheid op Mauritius.” 

Hulp bij de berging

Omdat de autoriteiten schatten dat inmiddels al 1.000 van de in totaal 4.000 ton diesel de zee in is gestroomd, heeft minister-president Pravind Jugnauth van Mauritius de noodtoestand uitgeroepen.  Hij zei meer hulp van buitenaf nodig te hebben om de vervuiling adequaat te bestrijden. “Ons land heeft niet de expertise in huis om gestrande schepen te bergen. Ik maak mij zorgen wat er kan gebeuren als het weer nog slechter wordt.” Frankrijk heeft inmiddels schepen en mankracht gestuurd om te helpen. Ook Japan, het land waar het bedrijf van de olietanker vandaan komt, maakte bekend een rampenbestrijdingsteam te zullen sturen dat kan helpen bij het opruimen van de olie.

Schoonmaken met mensenhaar

Op het moment dat de tanker doormiddel brak, zat er nog 90 ton olie in -de rest was al uit het schip gepompt. De inwoners van Mauritius zijn nog hard aan het werk om de met olie vervuilde stranden en mangrovebossen schoon te maken. Dat doen ze op een opmerkelijke manier: met mensenhaar. Mauritiërs worden dan ook opgeroepen om hun haar te doneren. Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) vertelde bij het Vlaamse radioprogramma ‘De wereld vandaag’ dat menselijk haar erg geschikt is om olie mee uit het water te halen. “Menselijk haar is niet alleen heel trekvast, het is bovendien elastisch, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar”, zegt Seys. “Daarnaast neemt mensenhaar olie, maar geen water op.” De bewoners van Mauritius verwerken hun afgeknipte haar in drijvende barrières die een olieramp op hun eiland moeten voorkomen.