Boeken

Oceaan poëtisch verbeeld

Een poëtisch beeldverhaal over een wereld die tot grenzeloze verwondering stemt. 

VERWONDERING
Als dichter moet ik het hebben van verwondering – en dan van verwondering over de mysteries waarmee het leven mij telkens weer verrast. Aanvankelijk ben ik sprakeloos. Wat te zeggen bij de majesteit van een beuk, de geur van lavendel, een vlucht vogels hoog en geheimzinnig boven je, een kind dat je vol vertrouwen aankijkt. Maar op een gegeven moment komt dan toch de poëzie, voor mij de (letterlijk) meest voor de hand liggende manier om aan mijn verwondering stem te geven.

Nu heeft het leven op het land mij al meer dan genoeg te bieden om tot m’n laatste snik gedichten te schrijven. Maar er dient zich nog zoveel meer aan. Bij het land gaat het om een kleine dertig procent van het aardoppervlak. Ruim zeventig procent van onze planeet bestaat uit oceanen, of liever: uit oceaan, want de verschillende oceanen vormen één groot, samenhangend geheel.

Al heel lang ervoer ik de uitnodiging van de oceaan mij poëtisch in zijn mysteries te verdiepen. Ik wist ook dat het leven zich nergens zo gevarieerd manifesteerde. Maar hoe kwam ik ermee in aanraking? Ik zou een gids moeten hebben, een deskundige en inspirerende gids. En zo kwam ik terecht bij onderwaterfotograaf en ‘ambassadeur van de oceaan’ Dos Winkel. Als íemand thuis is in het oceanisch universum, dan is hij het wel.

Ik heb het aan zijn foto’s (en verhalen) te danken dat ik 77 gedichten boven water mocht halen. Eenmaal in ‘zijn’ onderwaterwereld, viel ik van verwondering in verwondering en daarmee van gedicht in gedicht. Alsof ze zichzelf schreven, zo stroomden ze uit mijn schrijvende hand.

Dit boek is het resultaat. Een poëtisch beeldverhaal over een wereld die tot grenzeloze verwondering stemt. Verwondering die uitmondt in achting, eerbied. En tot engagement, want de weergaloze wereld van de oceaan, hoe ernstig wordt ze bedreigd. Als iedere lezer van dit boek nu eens een ‘ambassadeur van de oceaan’ werd!


Hans Bouma

€ 15,- incl. BTW per stuk