Boeken

Het alfabet van de zee

Het alfabet van de zee.

  • Voor kinderen van 10 tot 100
  • Tekst en foto’s: Dos Winkel
  • Illustraties: Marieke Hannen
  • 160 pagina´s
  • A4 formaat

Dit prachtige met onderwaterfoto´s en heerlijke tekeningen geïllustreerde boek van Dos Winkel (tekst en onderwaterfotografie) en Marieke Hannen (illustraties), vertelt onomwonden, en geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar over de bedreigingen, maar ook over de schoonheid en diversiteit, van de oceaan. 

 Van A tot Z worden 69 woorden besproken die een directe of indirecte relatie met de oceaan hebben. Woorden als bijvoorbeeld “algen, bijvangst, camouflage, CO2, inktvis, koraal, omega en overbevissing” worden zodanig verwoord en geïllustreerd, dat het onmiddellijk duidelijk wordt wat de betekenis hiervan is. Dos Winkel heeft een jarenlange ervaring als oceaanbeschermer en vertelt heel veel op scholen over alle aspecten van de oceaan. Het verhaal wordt in het boek eigenlijk “verteld” door vissen en andere zeedieren die Dos Winkel prachtig heeft gefotografeerd. Het boek is dus niet alleen wonderschoon, maar ook uiterst educatief. Elk hoofdstukje sluit af met een vraag of opdracht voor de lezende jeugd.

Op de achterzijde van het boek staan verschillende commentaren van bekende Nederlanders en Vlamingen, zoals TV-presentatrice Antoinette Hertsenberg, auteur Yvonne Kroonenberg, Vlaams TV-persoonlijkheid, acteur Pol Goossen en journalist-bioloog Dirk Draulans. Pol Goossen verwoord de emoties die opkomen bij het lezen van dit boek als volgt:

“Een onwaarschijnlijk waardevol, leerrijk, mooi geïllustreerd boek dat inderdaad geschreven is voor kinderen van 10 tot 100. Dit werk stijgt ver uit boven de stroom kinderboeken die jaarlijks op de markt worden gebracht, precies omdat het op een originele manier tegen die meestal voorgekauwde stroom ingaat. Deze pedagogische parel moet zonder dralen en als de bliksem vertaald worden in -om te beginnen- het Engels, het Frans, het Duits, het Chinees en het Arabisch. Ogen van ontelbare kinderen van ontelbare mama’s en papa’s die geen moer geven om leven in zeeën en oceanen, zullen worden geopend en het inzicht sterft de zee, dan sterft de mens wordt ongetwijfeld groter dan ooit.”

 

€ 25,- incl. BTW per stuk