Tips

Benieuwd naar hoe jij de wereld kan verbeteren? 

Over deze foto
Lederkoralen waarvan de meeste hun poliepen uitsteken om plankton te vangen.
Locatie: Indonesië, West-Papoea, Raja Ampat
Fotograaf: Dos Winkel

Tip 1: Verklein je CO2-voetafdruk

Reduceer de invloed van klimaatverandering op de oceaan door je CO2-voetafdruk kleiner te maken. Transport, de veeteeltsector en de energiesector zijn de grootste uitstoters. Het is daarom ook op deze terreinen dat je de grootste impact kan maken.
Wat je bijvoorbeeld allemaal kunt doen: 

  • Ga wanneer mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer in plaats van met de auto, of doe aan carpoolen. 
  • Maak reizen dichtbij huis; met de huidige Coronacrisis zijn er al veel mensen die dit doen en dat bevalt meestal prima. 
  • Neem de trap in plaats van de lift; zo spaar je CO2 en het is goed voor je eigen gezondheid. 
  • Isoleer je huis grondig. Zo is er veel minder warmteverlies. Ook goed voor je portemonnee. 
  • Gebruik zoveel mogelijk groene energie. Zoek op internet welke energieleverancier de meeste groene stroom levert. 
  • Doe een extra trui aan in plaats van de verwarming hoger te zetten. 
  • Koop lokale en seizoensgebonden producten; bio-boontjes uit Kenia zijn dan wel bio, maar de reis van Kenia naar Europa zorgt voor veel CO2. 
  • Eet minder (liefst geen) vlees of vis. 76% van alle landbouwgrond is bestemd om diervoeding te kweken (soja, mais). Van die landbouwgrond kunnen we beter natuur maken. Hierdoor wordt veel meer CO2 opgenomen en zuurstof geproduceerd. Vissen gaan verzuring tegen en elke vis die nu nog uit de zee gehaald wordt is er één teveel! 
  • Plant bomen en struiken, of help mee jouw gemeente te overtuigen om bomen te planten. Die nemen veel CO2 op en geven ons zuurstof. 

Tip 2: Denk aan je gezondheid, het milieu en dierenwelzijn wanneer je zeedieren eet

Wereldwijd gaan visbestanden sterk achteruit als gevolg van een hoge vraag naar vis, verwerking van vis tot vismeel en visolie voor veevoeder, habitatdegradatie en niet duurzame visserijpraktijken.

Wil je toch per sé vis eten, kies dan in de winkel of in het restaurant daarom voor vis uit de groene kolom van de eet-vis-wijzer van EOS. Deze wijzer houdt rekening met duurzaamheids- en gezondheidsaspecten die komen kijken bij de consumptie van bepaalde zeedieren. Je zal merken dat in veel gevallen je favoriete vis hier juist het slechts op zal scoren.

Nog beter is natuurlijk om vis af en toe van je menu te schrappen of helemaal geen vis meer te eten! Voor dit laatste opperen ook wereldwijd gerenommeerde wetenschappers zoals Daniel Pauly en David Takayoshi Suzuki. Wil je wel wat minder vis eten, maar wil je toch graag de smaak van de zee blijven proeven? Dat kan want er zijn steeds meer en steeds betere visvervangers. Kijk maar eens op internet. Wil je geen zeedieren eten, maar houd je wel van de smaak van de zee, koop dan het boek Groente uit Zee uit onze webshop.

Hier staan veel wetenswaardigheden over zeewier (de groente van de toekomst) en 50 heerlijke recepten met de smaak van de zee, maar zonder dierlijke producten. Bovendien steun je dan meteen ook Sea First want van elk boek komt een paar euro in de Sea First-kas. Daarvan kunnen wij weer (gratis) scholen bezoeken. Twee vliegen in één klap dus!

Wil je meer informatie over meer plantaardig eten, kijk dan naar onze rubriek Het Dierloze Recept van de Maand (hier graag een hyperlink naar de rubriek op deze site, pagina nog aan te maken) en breng eens een bezoekje aan de website van EVA vzw. Daar vind je meer over de voordelen van plantaardige voeding en nog veel meer recepten.

Tip 3: Gebruik en verbruik zo weinig mogelijk producten van plastic

Plastics hebben een grote rol in ons dagelijks leven verworven. Kijk maar eens om je heen om te zien hoeveel verschillende producten van plastic gemaakt zijn. Maar de productie van plastics heeft ook grote nadelen. Allereerst mogen we niet vergeten dat plastic gemaakt wordt van fossiele aardolie, een uitputbare grondstof. Bovendien zijn plastics (buiten bio-plastics) niet biologisch afbreekbaar. Helaas worden plastics ook overal gedumpt: op straat, aan het strand, in het bos, in een rivier, vanuit een boot op zee, enz. Waar plastics in het water terecht komen, eindigen ze meestal in volle zee en komen ze terecht in een van de vijf “plastic soepen”, waarvan de Great Pacific Garbage Patch de bekendste is, ook wel kunststofarchipel genoemd.

Op zee maken plastics ontelbare slachtoffers zoals dolfijnen en zeeschildpadden die verstrikt raken in plastic zakken, netten of andere materialen van kunststof. In andere gevallen worden de plastic producten dan weer afgebroken tot kleine partikeltjes die opgegeten worden door dieren die denken dat het eten (plankton) is en als gevolg hiervan ziek van worden of sterven.
Maak het verschil door zo weinig mogelijk producten van plastic te kopen. Wanneer je toch plastic koopt, probeer het product dan zo lang mogelijk te (her)gebruiken en indien je er echt vanaf wilt, zorg er dan voor dat het gerecycleerd kan worden. Denk er ook aan om naar de winkel je eigen herbruikbare tas of zak mee te nemen!

Tip 4: Koop geen producten die bijdragen aan de achteruitgang van het mariene milieu

Let er bij de aankoop van juwelen en gezondheidsproducten op dat de productie ervan niet heeft bijgedragen aan het schaden van het mariene milieu. Zo worden sommige armbanden en kettingen gemaakt van koraal en worden haarspelden soms van het schild van zeeschildpadden gemaakt. In andere producten zitten dan weer delen van haaien of walvissen verwerkt…!

Tip 5: Wees een milieuverantwoord baasje voor je huisdieren

Heb je een huisdier? Let er dan op dat hun voeding geen zeedieren bevat. Vermijd diervoeding met tonijn of zalm. Indien je een aquarium bijhoudt, vermijd dan wild gevangen zoutwatervissen. Zet je aquariumvissen zeker niet uit in rivieren of in zee. Deze dieren horen meestal immers niet in een dergelijk milieu thuis en worden dan invasieve soorten die de 'inheemse' soorten terugdringen.