Vrijwilligers

Evelien Philippa

(Verantwoordelijk voor de vormgeving)

Als grafisch vormgever van beroep, stel ik mijn kennis en diensten beschikbaar voor de Sea First Foundation.
Twee jaar geleden, heb ik Dos ontmoet op de Veggie Fair en was direct onder de indruk van zijn prachtige fotoboeken. Toen ik hoorde wat de Stichting deed ben ik in eerste instantie sponsor geworden. Na het ontvangen van de nieuwsbrief, dacht ik dat de stichting mijn hulp wel kon gebruiken. Ondertussen heb ik al een aantal nieuwsbrieven gemaakt en werk ik nu aan de PowerPoint-presentaties voor scholen. Het is belangrijk dat de prachtige foto’s van Dos een moderne, frisse setting krijgen, die kinderen aanspreekt zodat de boodschap goed overkomt. Als moeder en vegetariër gaat mij het leed van onze zeeën erg aan en ik ben dankbaar dat ik op deze manier een kleine bijdrage kan leveren aan een betere wereld.

 Nanne van Hoytema

(Marine Ecologist, PhD – gastlessen en lezingen)

De eerste keer dat ik kennis maakte met de onderwaterwereld was een introductie SCUBA duik in de Middellandse Zee en dat opende een volledig nieuwe wereld voor mij. Deze bijzondere wereld vol bijna buitenaardse vormen van leven zette mij aan om biologie te gaan studeren.
Tijdens mijn studie biologie in Wageningen richtte ik mij dan ook steeds meer op het leven in zee en toen ik toe was aan grote afstudeerprojecten tijdens mijn master heb ik mij gespecialiseerd in koraalrifecologie door projecten bij de Ocean van Burgers’ Zoo, de Universiteit van Dar es Salaam, Tanzania, en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Bij het NIOZ kreeg ik de kans om onderzoek te doen naar de nog erg onbekende diepzee koudwaterkoraalriffen voor de kusten van Europa. Deze riffen komen meestal voor op grote diepte en zijn niet zoals tropische koraalriffen afhankelijk van zonlicht, maar meer van voedseldeeltjes die van ondieper water afzinken.

Na mijn studie heb ik mijn PhD gehaald aan de Universiteit van Bremen, Duitsland. Daar werkte ik voor het Leibniz Centrum voor Tropische Mariene Ecologie (ZMT) en heb ik in alle seizoenen onderzoek gedaan naar koolstofstromen door een koraalrif in de Jordaanse Rode Zee, van fotosynthese door de koralen tot het filteren van organisch materiaal door de sponzen.

Sinds het afronden van mijn PhD woon ik in België en wil ik een breder publiek voorlichten over de huidige staat van de oceanen. Wat zijn de grote issues en wat kan jij en thuis ook aan doen om deze issues te verbeteren. Hiervoor geef ik les en lezingen voor Sea First, ben ik de wetenschappelijke coördinator voor de stichting By the Ocean we Unite, en beheer ik de website www.marienebiologie.org voor alle informatie over biologie van de zee en hoe je mariene biologie kan studeren in Nederland en België.

Rosa van der Ven

Rosa

(Mariene Bioloog, gastlessen en lezingen)

Al vanaf jonge leeftijd ben ik gefascineerd door het leven om ons heen, en een studie biologie en specifiek mariene biologie aan Wageningen Universiteit was dus een logische keuze. Inmiddels werk ik als PhD onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en bestudeer ik koraalriffen langs de kust van Oost Afrika.
Koraalriffen zijn een enorm interessant onderwerp om te bestuderen, koraalriffen komen maar in 1% van de oceanen voor, maar worden bewoond door 25% van alle biodiversiteit in zee, ze worden daarom wel eens het regenwoud van de zee genoemd. En we vinden nog steeds nieuwe dingen uit over onze oceanen, er is nog zoveel te ontdekken!

Maar tijdens mijn wetenschappelijke carrière als koraalrifonderzoeker wordt ik dagelijks op de feiten gedrukt: het gaat niet goed met onze koraalriffen en het gaat niet goed met onze oceanen. Koraalriffen breken enorm snel af door klimaatverandering en slechte bescherming, inmiddels is 30% al verdwenen, en daarnaast raakt door overbevissing de zee steeds leger.

Het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen, er zijn manieren om onze oceanen beter te beschermen en er zijn manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Maar om mensen te motiveren om beter voor de oceaan te zorgen, moeten ze eerst weten waarom de zee zo belangrijk is en wat er nu mee gebeurd. Dit was voor mij de reden om vrijwilliger te worden bij Sea First: om zo zoveel mogelijk mensen te vertellen over hoe bijzonder het leven in zee is, hoe belangrijk het is om het beter te beschermen, en om te laten zien hoe we de zeeën kunnen beschermen.

Lanny Kho

LR_Copyright_VDC0484

(Vrijwilliger Sea First Nederland)

Vrijwilligers Coördinator Lanny is 25 jaar als pianodocent verbonden geweest aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Haar liefde voor de oceanen en de onderwaterwereld had zij al voordat zij door haar broer voor het eerst meegenomen werd om een duik te maken in Indonesië 17 jaar geleden. Doordat zij ook onderwater fotografeert is deze liefde alleen maar sterker geworden.
In het verleden is zij betrokken geweest bij een andere milieu organisatie. Bij Sea First Foundation heeft Lanny de mogelijkheid gevonden om zich in te zetten voor de bescherming van de oceanen.

Joanna Bouma

(Vrijwilliger Sea First Nederland)

Joanna maakte haar eerste duik in Malta in 1987. Ze was meteen onder de indruk van alles wat er onderwater te zien is. Er volgden vele duikreizen naar de warmere wateren van de planeet. Al snel had zij door dat de zee ernstig bedreigd is. Als schrijfster, blogger en communicatiepersoon, heeft zij haar baan en huis in 2005 vaarwel gezegd, om te werken aan bewustwording over de problematiek van de oceaan. Gedurende vier jaar vrijwilligerswerk bij een klein mediaproject dat zich inzet voor de oceaan, heeft zij met onderzoekers, wetenschappers, met duikscholen, en met de media gewerkt. Zij heeft veldwerk verricht en heeft veel geleerd van mensen die dagelijks werken in, om, op en rondom de zee.
In 2009 is Joanna teruggekeerd naar Nederland. Zij werkt zelfstandig full-time als schrijfster/editor/vertaalster. Samen met Dos Winkel en Coen Vermeeren is zij mede-oprichter van de Sea First Foundation Nederland. Zij geeft lessen op scholen, verzorgt de Engelstalige teksten van de Sea First Foundation, en vertegenwoordigt de Foundation bij verschillende evenementen.

Femke Winkel

(Algemeen coördinator, Webredacteur en beheerder sociale media)

Op mijn veertiende heb ik samen met mijn vader Dos Winkel, mijn junior open water brevet gehaald van PADI. Mijn eerste duik was op Aruba. De zee, het koraalrif en de vissen waren prachtig, ik was verkocht toen ik op de ABC eilanden kwam en niet veel later ben ik op Bonaire gaan wonen. In de loop der jaren heb ik het koraalrif erg achteruit zien gaan op de Antillen.
Mijn zoon, een goede snorkelaar en beginnend duiker, zal het rif nooit zien zoals ik het in eerste instantie zag. Het mag niet erger worden, ik wil dat mijn toekomstige kleinkinderen ook nog van de schoonheid van de oceaan en haar bewoners kan genieten!

De oceaan is een grote geheimzinnige watermassa waarvan we nog heel veel niet weten. Zo leren we, door nieuwe technieken, dat we steeds dieper in de zee kunnen kijken en dat daar vele diersoorten leven die we nog niet kennen.
Het grootste verdriet van de plastic soup vind ik dat veel mensen hun ogen er voor sluiten en onnadenkend rotzooi dumpen waar elk jaar vele duizenden zeedieren door sterven. Iedereen kent wel de foto’s van dieren met iets van plastic om hun hoofd of lichaam, waardoor ze volledig kunnen misvormen als ze nog groeien. Wat de meeste niet weten is dat veel dieren ook plastic opeten. Te veel plastic in hun maag heeft als gevolg dat ze geen honger meer hebben, niet meer eten en sterven.
Plastic en chemische vervuiling behoort tot de grootste bedreigingen van de gezondheid van de oceaan en haar bewoners. We kunnen al heel veranderen als we bijvoorbeeld geen plastic tasjes meer zouden gebruiken; een herbruikbare tas is toch zo meegenomen naar de winkel?

Silvia Roukens

(Vrijwilliger Sea First Nederland)

Na een lezing van Dos Winkel over wat er mis is met vis eten besloot ik om vrijwilliger voor SFF te worden. Ik was ontroerd door zowel de schoonheid van het zeeleven als de kwetsbaarheid ervan. Als we bijvoorbeeld niets doen om de koraalriffen te beschermen, kunnen die over 30 jaar allemaal afgestorven zijn, en daarmee ook de kraamkamers van veel vissoorten. Ook wil ik niet dat de zee één grote plastic soep wordt. Laten we dit tegengaan!

Sebastiaan Vos

(Vrijwilliger Sea First Nederland)

Hallo, ik ben Sebastiaan Vos. In het dagelijks leven heb ik een eigen onderneming en verdien ik de kost, als ZZPer in assemblage- en montagewerkzaamheden.
Toen ik in 2010, de films Meat the Truth en Sea the Truth, had gezien, ben ik volledig vegetariër geworden en wordt met de dag steeds bewuster. Het is erg gesteld met onze aarde en dat komt voornamelijk door onze manier van leven en onze verslaving naar vlees en vis.
Sea First Foundation zet zich in, voor de bewustwording over onze oceanen en alles wat daarin en omheen leeft. Daarvoor geeft SFF lezingen op scholen, om onze toekomstige generaties, bewust te maken, van alle problemen die wij mensen veroorzaken, waardoor we onze wateren het leven op onze planeet en ons leven op het spel zetten.
Natuurlijk doen we dit niet voor onszelf, maar voor het behoud van onze planeet.
Graag zou ik willen, dat we stoppen, met onze oceanen uit te buiten. We leven op een te grote voet en sluiten onze oren en ogen maar, voor alles wat we niet willen horen of zien. Het wordt tijd dat we daar met SFF en de bewuste aanhang, doorheen kunnen prikken.
Zelf ga ik doen wat ik in mijn mars heb, om deze planeet een stuk dragelijker te maken voor het aardse leven en haar ecosysteem. Het is 5 voor 12 en de seconden tikken weg tot er geen weg meer terug is, dat onze planeet, het meeste leven verliest, door toedoen van ons.
We moeten stoppen met visvangst en in plaats daarvan moeten vissers/mensen, opgeleid/omgeschoold, tot beschermers van de zeeën en oceanen, er is zoveel moois te vinden onderwater, het zou het einde zijn, als we dat allemaal vernietigen door hebzucht en onbegrip.

Johan van Werven

(Vrijwilliger Sea First Nederland)

Als tiener was ik lid jeugdbond natuurstudie en raakte ik in de ban van de Waddenzee, onze prachtige kraamkamer van zeeleven en zag hoe het nodig was dat zij beschermd werd tegen de hebzucht van de mens.

Door mijn studie weg en waterbouw is de kennis van en passie voor water en alles wat erin leeft verder toegenomen.

Al jaren zeil ik als actief watersporter in de Europese wateren en ervaar aan de lijve hoe er roofbouw gepleegd wordt en de zee lijdt.

In 2008 heb ik mijn Padi duikdiploma gehaald, toen ik ging duiken zag ik de bedreigingen extra duidelijk en in 2014 besloot ik dat het de hoogste tijd is om in actie te komen en heb ik mij aangesloten bij SF.

Het element van voorlichting geven op zowel scholen als op beursen en manifestaties spreekt mij in de werkwijze van SF aan.

Het geven van overzicht hoe mooi de zee en oceanen zijn, wat er mis is en wat er voor oplossingen zijn is een noodzakelijke zaak en ik probeer daar als vrijwilliger aan bij te dragen.

Deborah Dirven

(Vrijwilliger Sea First Nederland)

‘Al van kleins af aan was ik bezig met de natuur. Toen alle tieners van mijn leeftijd plezier maakte, richte ik een vriendengroepje op, genaamd ‘De Groene Sokjes’. Iedere maand deden we iets om de wereld een handje te helpen en heel de buurt was uitgenodigd. Ook afval opruimen langs de straten was één van de vele activiteiten! Zeer spannend wanneer er een motorrijder voorbij kwam en een flesje cola recht voor ons voeten gooide…

Als we de wereld willen veranderen, zullen we eerst respect moeten tonen. Respect voor deze planeet en al haar prachtige ecosystemen. Als we steeds meer grondstoffen van deze planeet nemen en we geven er niets voor terug, zal het verhaal vlug afgelopen zijn.

In 2010 startte ik met de studie Agro- en biotechnologie. Ik had geen idee wat ik hier mee wilde doen, ik vond het gewoon interessant. Tijdens deze studie heb ik veel kennis opgedaan, maar ik heb ook geleerd hoe we het absoluut niet moeten doen. Het vak ‘ Plantenbescherming’ was zo’n mooi voorbeeld. Het examen bestond uit verschillende casussen waarbij je moest opzoeken welk chemisch bestanddeel je nodig had om het probleem aan te pakken. Ironisch,…

Tijdens mijn laatste jaar, heb ik Dos voor het eerst gezien. Hij kwam een lezing geven over de problemen van de oceaan en hoe we deze problemen kunnen aanpakken. De problematiek had meteen mijn aandacht en na enkele dagen besloot ik geen tonijn meer te eten. Samen met het boek ‘Non-fishalicious ‘ ontdekte ik een hele andere culinaire wereld.

Daarnaast ben ik goed op weg naar een plastiekvrije levensstijl. Ik doe wekelijks mijn boodschappen bij Robuust The Zero Waste Shop en mijn hoeveelheid afval vermindert met de dag.

Mijn talent is vertellen en ik wil dit talent graag gebruiken om de wereld bewust te maken. Ik wil een inspiratiebron zijn en kinderen en volwassenen meenemen in een verhaal waar het anders kan. In een verhaal waar de planeet niet gered hoeft te worden. Doe je mee?’