Bestuur

Dos Winkel

Oprichter en voorzitter

Dos Winkel (1947) begon in 1983 met onderwaterfotografie op het Caribische eiland Bonaire. In deze ruim drie decennia en ruim 5000 uur onderwater, heeft hij niet alleen een internationale reputatie opgebouwd als onderwaterfotograaf – zijn boeken worden in 54 landen verkocht en gepubliceerde hij o.a. in National Geographic, BBC Wildlife, Terra, Terre Sauvage en vele internationale duiktijdschriften – heeft hij vele prijzen gewonnen, maar zag hij tot zijn grote spijt ook de ecosystemen onder water zienderogen achteruit gaan.

In 2005 besloot Dos zijn praktijk voor orthopedische fysiotherapie te sluiten en zijn opleiding voor artsen en fysiotherapeuten, de International Academy for Orthopedic Medicine te verkopen en zich fulltime bezig te houden met oceaanbescherming. Dit leidde tot de publicatie van de spraakmakende boeken “Wat is er mis met vis?! en visolie” (2008) en De Huilende Zee (2010), de documentaire Sea the Truth van de Nicholaas G. Pierson Foundation die ondertussen benoemd werd tot een van de 10 beste oceaandocumentaires van dit decennium en tot de oprichting van de Sea First Foundation.

Dos geeft veel lezingen in Nederland, België en Spanje voor de meest uiteenlopende groepen. Zijn stokpaardje is de relatie tussen ontbossing, vlees- en visconsumptie en oceaanverzuring. Zijn lezingen zijn altijd up-to-date. Wie Dos voor een lezing wil uitnodigen, kan een mailtje sturen naar [email protected]

Anneke Dierkx

Penningmeester

Als kind was ik al dol op de kust en de zee. In 2004 ging er tijdens een trip naar Curaçao een nieuwe magische onderwaterwereld voor me open. En ook voor mijn kinderen; ze konden eerder snorkelen dan zwemmen. In de loop van de jaren heb ik veel mooie plekken in Nederland en daarbuiten bezocht, maar ben geschokt door de snelle achteruitgang van de koraalriffen, de lege zeeën en de bergen plastic in de oceanen en langs de kust. De wereld is van ons allemaal en we moeten er goed voor zorgen! Op kleine schaal organiseer ik sinds 2009 samen met een vriend opschoon- en voorlichtingsacties over zwerfafval en plastic soep. In januari 2016 kreeg ik de kans om de administratie van de Sea First Foundation te gaan doen. Ik ben zeer gelukkig met deze kans en hoop dat ik via Sea First een bijdrage aan een gezondere en schonere zee kan leveren.

Femke Winkel

Secretaris

Op mijn veertiende heb ik samen met mijn vader Dos Winkel, mijn junior open water brevet gehaald van PADI. Mijn eerste duik was op Aruba. De zee, het koraalrif en de vissen waren prachtig, ik was verkocht toen ik op de ABC eilanden kwam en niet veel later ben ik op Bonaire gaan wonen. In de loop der jaren heb ik het koraalrif erg achteruit zien gaan op de Antillen.
Mijn zoon, een goede snorkelaar en beginnende duiker, zal het rif nooit zien zoals ik het in eerste instantie zag. Het mag niet erger worden, ik wil dat mijn toekomstige kleinkinderen ook nog van de schoonheid van de zee en haar bewoners kan genieten!
De oceaan is een grote geheimzinnige watermassa waarvan we nog heel veel niet weten. Zo leren we, door nieuwe technieken, dat we steeds dieper in de zee kunnen kijken en dat daar vele diersoorten leven die we nog niet kennen.
Het grootste verdriet van de plastic soup vind ik dat veel mensen hun ogen er voor sluiten en onnadenkend rotzooi dumpen waar elk jaar vele duizenden zeedieren door sterven. Iedereen kent wel de foto’s van dieren met iets van plastic om hun hoofd of lichaam, waardoor ze volledig kunnen misvormen als ze nog groeien. Wat de meeste niet weten is dat veel dieren ook plastic opeten. Te veel plastic in hun maag heeft als gevolg dat ze geen honger meer hebben, niet meer eten en sterven.
Plastic en chemische vervuiling behoort tot de grootste bedreigingen van de gezondheid van de oceaan en haar bewoners. We kunnen al heel veranderen als we bijvoorbeeld geen plastic tasjes meer zouden gebruiken; een herbruikbare tas is toch zo meegenomen naar de winkel?